
Col·lecta de coordenades amb GPS
Georeferenciació de plànols en coordenades UTM.
El GPS (NAVSTAR-GPS) és un sistema de geolocalització que permet a determinar la posició d'un objecte amb una precisió fins a de centímetres.
El GPS funciona mitjançant una xarxa de 27 satèl·lits orbitant a més de 20.000 km d'altitud sobre l'escorça terrestre, amb trajectòries sincronitzades per cobrir tota la superfície de la Terra.
Quan es desitja determinar la posició, el receptor que s'utilitza per a això localitza automàticament com a mínim tres satèl·lits de la xarxa, dels quals rep uns senyals indicant la posició i el rellotge de cadascun d'ells. Amb base en aquests senyals, l'aparell sincronitza el rellotge del GPS i calcula el retard dels senyals; és a dir, la distància al satèl·lit. Per "triangulació" calcula la posició en què aquest es troba. La triangulació en el cas del GPS, a diferència del cas 2-D que consisteix a esbrinar l'angle respecte de punts coneguts, es basa a determinar la distància de cada satèl·lit respecte al punt de mesurament. Conegudes les distàncies, es determina fàcilment la pròpia posició relativa respecte als tres satèl·lits. Coneixent a més les coordenades o posició de cadascun d'ells pel senyal que emeten, s'obté la posició absoluta o coordenades reals del punt de mesurament. També s'aconsegueix una exactitud extrema en el rellotge del GPS, similar a la dels rellotges atòmics que porten a bord cadascun dels satèl·lits.